Weetjes

1. Cubic Zirkonia vaak vermeld als CZ

Zirkonia is een mineraal en wordt vaak gebruikt bij sieraden. De zirkonia lijkt het meest op een echte Diamant. De zirkonia steen is veel voordeliger, wat niet betekent dat het sieraad goedkoper zal worden.
De bewerking van Zirkonia is bijna net zo duur als van Diamant. Zirkonia past uitstekend in Rhodium en 24k gouden sieraden.

Op het eerste oog is het vrijwel niet te zien of het om Zirkonia of een echte Diamant gaat.
De Zirkonia steen is er in verschillende kleuren. De meest voorkomende zijn:

Wit, Zwart Limoengroen, Bordeaux rood, Goudkleurig, Turquoise

Een Zirkonia steen schittert iets minder dan een Diamant, maar de flonkering van Zirkonia heeft veel kleurschakeringen. Er is een verschil in hardheid en gewicht. Een Cubic Zirkonia (CZ) heeft een wetenschappelijke hardheid notering van 8.5 op de Mohs schaal, terwijl in vergelijking een Diamant een notering van 10 heeft. Het soortelijk gewicht van een CZ is ongeveer 75% zwaarder dan een Diamant

2. Rhodium of Rhodineren
Rhodium is een metaalsoort die het dichtst staat bij Platium. Het Rhodineren van sieraden wordt gedaan om ze te beschermen tegen oxidatie en eveneens krijgen ze hierdoor een zeer fraaie uitstraling. Ook zorgt het voor een wat stroever oppervlakte waardoor bijvoorbeeld ringen beter om de vinger blijven. Rhodium heeft een mooie witte kleur, tussen Chroom en RVS.  Rhodium is niet gevoelig voor atmosferische invloeden. Het is vrijwel net zo hard als Chroom. Door toepassing van een rhodium laagje op zilveren sieraden krijgen ze dezelfde lichte uitstraling als witgoud.

3. Strass
Het wordt vaak toegepast in sieraden vanwege het glinsterend effect wat veel doet denken aan de Diamant. Het is voor een leek niet te zien of het om een echte Diamant gaat of om Strass. Omdat de prijs van Strass vele malen voordeliger is dan de Diamant kan je Strass vaak als groter object waarnemen. 


 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »