Over Sterling Zilver, de Platings en de Afwerking

Over Sterling Zilver, de Platings en de Afwerking

925 Sterling Zilver, Gold Plated, Silver Plated, IP en Rhodium en E-coat. Woorden en afkortingen die je regelmatig tegen komt. Maar wat betekend het nu allemaal.

925 Sterling zilver
925 Sterling Zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat uit 92,5% puur zilver, de andere 7,5% bestaat uit andere materialen. In de meeste gevallen wordt hier koper voor gebruikt. 

Puur zilver is te zacht voor sieraden daarom wordt dit pure zilver vermengd met andere materialen waardoor een legering ontstaat en er mooie sieraden van gemaakt kunnen worden.

925 Zilver kan onder bepaalde invloeden wel dof, zwart of wat groenig worden. Het verkleuren van zilver noemt men oxideren wat een heel normaal proces is bij zilver.

Deze aanslag of verkleuring op zilveren sieraden kan je heel makkelijk wegpoetsen met bijvoorbeeld een zilverdoek.

 

Plated Zilveren sieraden
Zilveren sieraden hebben vaak een plating. Dit kan bijvoorbeeld een klein laagje goud of rose-goud zijn. 

Door dit aangebracht laagje (plating) zijn de sieraden betaalbaarder dan bijvoorbeeld massief gouden sieraden. Voor de plating wordt tegenwoordig vaak het Ion Plating gebruikt.


IP/PVD Coating- Plating

Ion Plating ook wel Physical Vapour Deposition genoemd is op dit moment de meest geavanceerde manier om een coating of toplaag aan te brengen op horloges en sieraden. Het is ook een milieu vriendelijk proces om sieraden en horloges te vergulden.
Er wordt eerst een laag titanium nitriet aangebracht op het sieraad. Deze laag zorgt voor een zeer hoge chemische stabiliteit. Hierna wordt onder een hoge druk het gloeiend hete goud, zilver of een andere kleur laag op het voorwerp gezet. Tijdens dit proces ontstaan plasma en magnetische velden. Om deze hun werk te kunnen laten doen vind het proces plaats in een vacuum cabine.

De laag die ontstaat is wel dun maar extreem hard, en daardoor kras bestendig. Door de Ion Plating is deze laag dieper van kleur, heeft het een hogere helderheid en is ook duurzamer. De Ion Plating (IP) is harder dan de oudere plating methodes en gaat vele malen langer mee.

De Ion Plating is vrijwel in alle kleuren mogelijk. De meeste kleuren die je momenteel ziet zijn, Goud, Rose, Zwart en Bruin


Rhodiumplating
Zilver is een zacht metaal. Daarom wordt steeds vaker voor een Rhodium plating gekozen bij Zilveren sieraden. Het is een hard zilverwit metaal wat over het sieraad is aangebracht waardoor je sieraad minder snel beschadigd en het minder tot geen last heeft van invloeden van buitenaf die verkleuring of dofheid veroorzaken.

E-Coat
E-coat, bij onze zilveren sieraden zie je het bij Afwerking weleens staan. E-coat is een laagje wat het zilver verhard en daardoor blijft je sieraad (langer) mooi.

Heb je een sieraad met een rhodium plating? Gebruik dan alleen een poetsdoek om deze op te poetsen. Reinigingsvloeistof voor zilveren sieraden tast namelijk de plating aan.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »